Bekkenbodemproblematiek:

Iedere man en elke vrouw heeft een bekkenbodem. Niet elke dag staan we hierbij stil. Toch heeft de bekenbodem heel belangrijke functies voor ons lichaam. 

De belangrijkste functie van de bekkenbodem is het steun geven aan de blaas en de endeldarm en bij vrouwen daarnaast ook nog de baarmoeder. De bekkenbodemspieren geven stabiliteit aan het bekken en sluiten de plasbuis en de anus af bij aandrang en drukverhoging. Verder zorgen ze ervoor dat de plasbuis opent bij het plassen en de anus bij het ontlasten. Ook zorgen deze spieren voor het openen van de vagina bij gemeenschap en spelen ze een rol bij de erectie en zaadlozing bij mannen. Als laatste levert de bekkenbodem een bijdrage aan de ademhaling en gevoelservaring bij seksualiteit.

Er zijn verschillende soorten klachten die kunnen voorkomen als de bekkenbodemspieren niet goed werken. Dit zijn klachten bij het plassen en tijdens de ontlasting, pijnklachten op andere momenten, verzakkingen en seksuele problemen. Deze staan hieronder wat uitgebreider uitgewerkt.

Meer informatie

Als u meer informatie wilt over bekkenproblemen, dan kunt u hiervoor tijdens de behandeling altijd vragen over stellen. U kunt daarnaast ook zelf kijken op een van de volgende websites:

www.nvfb.nl

www.bekkenbodemonline.nl

www.bekkenbodem.net

www.darmproblemen.nl

www.basaal.nl

www.prostaat.nl

www.psas.nl