Seksuele problemen

Mannen

Bij mannen kunnen de volgende problemen optreden:

  • Erectiestoornissen
  • Ejaculatiestoornissen (problemen met klaarkomen)
  • Pijn tijdens of na het klaarkomen

Door een hoge spierspanning kan de man geen(of mindere) erectie krijgen. Ook kan hij pijn krijgen door verkramping van de bekkenbodemspieren. Dit kan tijdens het vrijen leiden tot angst en spanning.

Vrouwen

Bij vrouwen kunnen de volgende problemen optreden:

  • Pijn tijdens de gemeenschap (dyspareunie)
  • Vaginistisch reageren (gemeenschap lukt helemaal niet, doordat de spieren in de bekkenbodem verkeerd reageren)
  • Onvoldoende vochtig worden of opgewonden raken

De oorzaak van deze problemen is vaak een te hoge spierspanning. Bij het doorgaan met pijnlijke gemeenschap zonder zin en ontspanning verergeren de klachten. Pijn treedt dan ook op bij het inbrengen of uithalen van tampons of bij het eendenbek-onderzoek bij de huisarts of gynaecoloog. De pijn wordt omschreven als branderig en schrijnend, alsof er een schaafwond is.

De behandeling van deze klachten is gericht op inzicht van de problematiek, bewustwording en ontspanning van de bekkenbodem. Ook communicatie met de partner en begrip van de partner zijn hierbij belangrijk

Soms zijn er nevenoorzaken als hormoontekorten en allerlei psychische problematiek. Dan is het zinvol en nodig in overleg een andere deskundige zoals een gynaecoloog of een seksuoloog in te schakelen.

Meer informatie

Als u meer informatie wilt over bekkenproblemen, dan kunt u hiervoor tijdens de behandeling altijd vragen over stellen. U kunt daarnaast ook zelf kijken op een van de volgende websites:

www.nvfb.nl

www.bekkenbodemonline.nl

www.bekkenbodem.net

www.darmproblemen.nl

www.basaal.nl

www.prostaat.nl

www.psas.nl